Wat zijn altcoins?

Iedereen kent inmiddels de term bitcoins wel, maar zegt altcoins je ook iets? Altcoins zijn net als bitcoin cryptocurrencies, er zijn op dit moment meer dan 6.000 verschillende, allemaal met hun eigen functie, vaak volledig nutteloos maar soms ook een mooie investering.

Wat zijn Altcoins?

Altcoins staat voor alternative coin, het gaat hier bij om alle cryptocurrencies behalve bitcoin. Bitcoin was namelijk de eerste cryptocurrency op de markt. Dit maakt alle andere digitale valuta alternatieven op deze eerste coin.

Er zijn enorm veel verschillen tussen de duizenden altcoins, maar in één ding komen ze overeen. Het zijn allemaal digitale valuta’s die opereren op de blockchain. Dit is een soort logboek waarin alle transacties de worden gemaakt met de munten digitaal worden opgeslagen.

Enkele bekende Altcoins

Als je volledig nieuw bent in de wereld van crypto zeggen de volgende namen je wellicht niets. Maar weet wel dat de volgende altcoins naast bitcoin zich ruimschoots hebben bewezen als prima investering.

[mcrypto id=”300″]

Ethereum (ETH) – Dit is de bekendste cryptocurrency op Bitcoin na, op het platform van Ethereum kunnen nieuwe applicaties gebouwd worden. Veel andere Altcoins gebruiken het netwerk van ETH.

[mcrypto id=”303″]

NEO – Het Aziatische broertje van Ethereum heeft zich de laatste jaren bewezen als goeie tegenhanger van de eerder genoemde Altcoin.

[mcrypto id=”304″]

Litecoin (LTC) – Litecoin is gebaseerd op de zelfde idealen als Bitcoin alleen kunnen via het netwerk van deze Altcoin transacties sneller worden uitgevoerd.

[mcrypto id=”305″]

Cardano (ADA) – Cardano is een altcoin die wordt geleidt door voormalig CEO van Ethereum Charles Hoskinson. Veel andere cryptocurrencies werken op het platform van ADA net als bij ETH.

Verschil tussen Altcoins

Het verschil tussen altcoins zit hem vaak in de transactiesnelheid, werking van de algoritmes en de hoeveelheid coins die beschikbaar zijn. Maar het grootste verschil zit in de functie van de munten binnen een bepaalde blockchain. Functies voor altcoins kunnen bijvoorbeeld zijn;

  • Het uitvoeren van transacties
  • Creëren van zogenoemde smart contracts
  • Beveiligen van informatie
  • Identificatie

Waarom zijn er zo veel altcoins?

Veel Altcoins hebben een nuttige functie, maar wees ook bewust van personen of bedrijven die willen profiteren van de cryptohype en enkel hiervoor een Altcoin beschikbaar maken. Deze cryptocurrencies verliezen vaak snel hun waarde na lancering.

Altcoins die wel met goede intenties zijn geïntroduceerd bieden vaak extra waarde aan de blockchain community. Dit kan zijn in de vorm van beveiliging, privacy of snelheid van het netwerk.

Ook wordt door middel van een ICO (Initial Coin Offering) vaak geld opgehaald voor startende ondernemingen. Dit is populaire vorm van crowdfunding.

Bitcoin of toch altcoins

De waarde van veel altcoins wordt hevig beïnvloed door de koers van de Bitcoin. Dit wil zeggen dat wanneer de Bitcoin prijs stijgt, diverse altcoins mee zullen stijgen. Helaas is ook bij het dalen van de bitcoin koerst een daling van de meeste Altcoins vaak de regel. Een bijzondere uitzondering op dit verhaal zijn stablecoins.

Ben je geïnteresseerd geraakt in altcoins en wil je er een paar toevoegen aan je portfolio? Bekijk dan onze exchanges pagina waar we jou een top 5 laten zien van onze favoriete exchanges om bitcoins en altcoins te kopen.

Dit vind je misschien ook leuk...